Historie

Moten med medisinske kurbad spredte seg på slutten av 1800-tallet fra kontinentet til Norge - særlig til områdene omkring Oslofjorden - Hvaler, Hankø, Holmestrand, Sandefjord, Larvik, Eidanger og Langesund. Ifølge avisen "Varden" var Langesund Bad "et av landets mest kjente badeetablissementer".

 

Apoteker Fred Hegge tok i 1897 initiativ til å etablere selskapet "Langesunds Bad" og fikk i 1898 oppført en restaurant og tre badehus. Arkitekt Haldor Larsen Børve, som hadde tegnet Dalen hotell, fikk i oppdrag å tegne restauranten og den ble et samlingssted for en sosial elite fra Kristiania. Mange gjester kom også fra nærområdene i Porsgrunn og Skien.

 

Gjestene kom med dampbåt og jernbane og ble fraktet med hest og vogn til Langesunds Bad. Her ble det etterhvert bygget både hotell og en hovedbygning med spisesal, salonger og ballsal. Kunstnere og musikere fra hovedstaden kom og underholdt. Det var opplesninger og konserter både i ballsalen og i en egen musikkpaviljong ved inngangen til badeparken, et parkmessig opparbeidet skogsområde tilhørende Badet.

 

I badehusene ble det tilbudt behandling med gytje, furunål, tang, lut manet og salt og man kunne få både kalde og varme bad. Betjeningen var utdannet ved Sandefjords bad og badet kostet kr. 4,50 med betjening, kr. 1,50 uten betjening. Et kaldt karbad kostet 40 øre og et furunålsbad kostet kr. 1,50. Det fortelles at Henrik Ibsen var en hyppig gjest ved de forskjellige kurbad og han kan også ha besøkt Langesunds Bad i sitt eget hjemfylke.

 

Kombinasjonen av bad, helse og velvære sammen med god mat, god musikk og ikke minst et viktig sosialt liv var en suksessfaktor ved Langesunds Bad. Fred Hegge satte spor etter seg i byen, ikke bare som farmasøyt, men som en viktig nyskaper. Han solgte Badet til Isak Seveland i 1917. Han bygget Societeten, hovedbygningen og opplevde at den brant ned til grunnen 31. anuar 1926 i forbindelse med avslutningen av danseskolen.Omkring St.Hans 1926 stod den nye Societeten ferdig og den er også hovedbygningen ved dagens Langesund Bad.

 

1898
Langesund Bad åpnet, grunnlagt av apoteker Fred Hegge.

1919
Langesund Bad ble utvidet med bygget "Societeten", som inneholdt selskapslokaler og kjøkken.

1926
I januar brant "Societeten" helt ned. Allerede etter 4,5 måneders bygging sto nåværende bygg på plass! Tidsnok for å rekke badesesongen.

1929
I desember ble alle bygningene nede ved sjøen rammet av en stor bølge som ødela alt. Et øyenvitne som dengang var en gutt på 8 år, har beskrevet hvordan bølgen løftet byggene opp og inn på land, før vannet trakk seg tilbake. Dette skjedde bare 2 måneder etter børskrakket i New York, og det ble aldri råd med å bygge opp igjen badehusene.

1940
Tyskerene overtar Langesund Bad, og det blir benyttet til innkvartering for forskjellige avdelinger fra hær og marine.

1945
Det norske baptistsamfunn overtar Langesund Bad, som deretter ble drevet som sommerhotell og campingplass.

1991
Menighetene i det norske baptistsamfunn overtar driften, og det blir hovedsakelig drevet som leir- og stevnested.

2006
Lars Rise overtar Langesund Bad. En betydelig renoveringsprosess blir iverksatt, og Langesund Bad kan nå tilby flotte omgivelser til både selskaps-, kurs-  og hotellgjester.

Kalender

Jul på Langesund Bad
Jul på Langesund Bad
26 sep 2019 Les mer
Velkommen til juleshow
Velkommen til juleshow
26 sep 2019 Les mer
Søndagsbuffet
Søndagsbuffet
26 mar 2019

Ta med venner, familie, kjærester og kjente til en hyggelig sammenkomst i omgivelser med tradisjoner helt tilbake til 1898

Les mer
Jul på Langesund Bad

Jul på Langesund Bad

Velkommen til juleshow

Velkommen til juleshow

Facebook